ΆρθραΜελωδίες που γιατρεύουν

Μελωδίες που γιατρεύουν

Βανέσσα Γιαννοπούλου
Γράφει η Βανέσσα Γιαννοπούλου*

Αυτή η μέγιστη τέχνη της μουσικής ξέρει να κάνει τόσα πολλά!!!

Αρχικά, ενισχύει τη μνήμη και μπορεί να φέρει στην επιφάνεια μνήμες που θεωρούσαμε ότι έχουν σβήσει.

Σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, η επίδρασή της είναι άκρως θεραπευτική. Άνθρωποι με αυτισμό ανταποκρίνονται συναισθηματικά, ψυχωσικοί εμφανίζουν πλήρη λειτουργικότητα και ασθενείς με άνοια ανακαλούν αναμνήσεις. Γενικά, η μουσικοθεραπεία έχει ευεργετική επίδραση σε όλους μας.

Αφήνοντας να γλιστρήσουν τα δάχτυλά του στο πιάνο, ένας αιωνόβιος ένοικος οίκου ευγηρίας, άρχισε να παίζει μελωδίες που δίδασκε όσο ακόμα ήταν εν ενεργεία δάσκαλος, στους μαθητές του. Ο συγκεκριμένος έπασχε από άνοια. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρώην χορεύτρια, ακούγοντας μουσικές του Βιβάλντι, θυμάται χορογραφίες που εκτελούσε 60 χρόνια πριν.

Η μουσική, έχει την ιδιότητα, να αποθηκεύεται στη μακρά μνήμη του εγκεφάλου. Ακούγοντας ή παίζοντας κανείς ένα κομμάτι που του άρεσε, ανασύρει εικόνες και στιγμές πεπερασμένες και τις αναβιώνει μέσα του με την ίδια συναισθηματική φόρτιση.

Μέσα από μελέτες και προσωπική εργασία βλέπω πως η μουσική επαναφέρει ακόμα και ανοικούς ασθενείς στο εδώ και τώρα.

Η μουσικοθεραπεία βοηθά επίσης τα άτομα με νευρολογικές παθήσεις, όπως Πάρκισον. Κανείς παρατηρεί αμέσως σε άτομα με θέματα βάδισης, πως αν χρησιμοποιήσουν μετρονόμο, το περπάτημά τους γίνεται καλύτερο.

Πέρα από τα άτομα τρίτης ηλικίας, η μουσικοθεραπεία έχει φανταστικά αποτελέσματα αν εφαρμοστεί, στα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν έλλειψη βλεμματικής επαφής και φτωχή λεκτική επικοινωνία. Βλέπει κανείς ότι υπάρχουν ήχοι αφόρητοι γι αυτά και άλλοι τόσοι όμως που τα συν-κινούν. Και εδώ ο μετρονόμος είναι ευεργετικό εργαλείο. Συμβάλλει στη δημιουργία σταθερού ρυθμικού μοτίβου και στον συγχρονισμό του καρδιακού παλμού του αυτιστικού ατόμου. Έτσι λοιπόν μπορεί και το ηρεμεί.

“Αντιλαμβάνομαι ενίοτε τον κόσμο ως ένα απόλυτο χάος, αλλά όταν παίζω πιάνο ή τραγουδάω όλα έρχονται σε μια τάξη”, είχα πει κάποτε σε έναν δάσκαλό μου στη μουσική. Και ισχύει ως σήμερα!!

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ίδια τη δομή του ψυχισμού μας.

Η ίδια άλλωστε η μουσική είναι ο τρόπος, κάποιος να εξερευνήσει σε ένα ασφαλές πλαίσιο, πράγματα τα οποία είναι επώδυνα, χωρίς να επανατραυματίζεται.

Πολλοί άνθρωποι που χρειάστηκε να νοσηλευτούν αρκετό διάστημα μέσα σε ΜΕΘ, τόνισαν ότι η μουσική μειώνει κατά πολύ το άγχος και το στρες μετά από οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση.

Επίσης, υπάρχουν πολλοί χειρουργοί που ακούν μουσική κατά την ώρα των επεμβάσεων.

Έχουμε πολλές έρευνες που συσχετίζουν τη μουσικοθεραπεία με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη νευρολογική ανάπτυξη των μωρών, την αντιμετώπιση του πόνου, την καλυτέρευση της αναπνοής.

Τέλος, η μουσική είναι ένα φυσικό ντοπάρισμα. Διεγείρει ακόμα και τη σεξουαλικότητά μας. Έρημα βράδια χωρισμών μας λύτρωσαν κομμάτια που τα ακούγαμε και κλαίγαμε δίχως αύριο.

Άπειρες μέρες καρδιοχτυπούσαμε με τις νότες αγαπημένων κομματιών από έρωτα και ευτυχία. Λοιπόν…. τι άλλο θέτε;;; ΜΟΥΣΙΚΩΘΕΙΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!!!!

*Φιλόλογος – ειδική εκπαιδευτικός – μουσικός.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα