ΆρθραΦιλία, ένα δύσκολο σπορ

Φιλία, ένα δύσκολο σπορ

Βανέσσα Γιαννοπούλου
Γράφει η Βανέσσα Γιαννοπούλου*

Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει την πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου.

Jim Morrison

Η λέξη φιλία αποτελεί ιδανικό και έναν από τους πιο ισχυρούς δεσμούς στη ζωή κάθε ανθρώπου. Ποιος δε θυμάται τους πρώτους φίλους της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και της ενήλικης ζωής.

Δύσκολο το άθλημα της φιλίας, μιας και συνεχώς δοκιμάζεται, αναθεωρείται και εξελίσσεται. Δύσκολο επίσης γιατί χρειάζεται κανείς να αποτινάσσει τον εγωισμό, για να αγαπήσει ειλικρινά το φιλαράκι του. Οι φιλικές σχέσεις δίνουν καθημερινές εξετάσεις και σε αυτές επιτυγχάνουν, όσοι άδολα κουβεντιάζουν, εμπιστεύονται και δεν προδίδουν.

Η φιλία αποτελεί σημαντικότατη παράμετρο στη ζωή μας και βάση της κοινωνικής μας ζωής. Είναι αρετή, διότι έχει μέσα της τις έννοιες της μοναδικότητας, εμπιστοσύνης, ευθύνης και αφοσίωσης.

Οι φίλοι σε κάθε ηλικιακό στάδιο, προάγουν την κοινωνικοποίηση, την αλληλεπίδραση και μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τις αποφάσεις και την πορεία της ζωής μας.

Στην παιδική ακόμα ηλικία, η φιλία είναι κρίσιμος παράγοντας υγιούς ανάπτυξης. Η πρώτη επαφή ενός παιδιού με άλλα παιδιά, ενισχύει την αυτοπεποίθηση του και το ενσωματώνει καλύτερα σε διάφορα περιβάλλοντα. Οι θετικές φιλικές σχέσεις, ενίοτε φέρουν και καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, τονώνουν την αυτοπεποίθηση και δημιουργούν άτομα με ενσυναίσθηση.

Μιλώντας πλέον από την πλευρά του ενήλικα, αυτό που αποζητώ να παίρνω από τους φίλους μου είναι η αποδοχή. Είναι σπουδαία υπόθεση το αίσθημα του “ανήκειν” σε μία ομάδα ατόμων. Κανείς μπορεί και πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα με τους φίλους του, γιατί μόνο έτσι γνωρίζεται πλήρως και χτίζει υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις. Σκεφτείτε…Παντελώς άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους, χωρίς παρελθόν, χωρίς συγγένεια, συναντιούνται και αποκτούν δεσμούς. Διόλου εύκολο.

Θέλει κότσι και μαγκιά να δημιουργήσεις αληθινούς φίλους. Θέλει θάρρος και θράσος, για να φτάσεις να γνωρίσεις έναν άνθρωπο (ή και παραπάνω) και μέσα από αυτόν να αντικρίσεις όψεις του εαυτού σου. Αυτό όμως είναι και η μαγεία της αλληλεπίδρασης. Η φιλία είναι δεσμός, κατά τον οποίο τα άτομα αγαπιούνται, επιθυμούν και επιδιώκουν το καλύτερο ο ένας για τον άλλον και στέκονται αρωγοί, χωρίς φθόνο και κακία. Έχω καιρό να δω τέτοιες σχέσεις, όμως υπάρχουν. Πάντα θα υπάρχει ανάγκη να μοιραστεί κανείς τη χαρά, τη λύπη, τη σιωπή ακόμα. Κι όλα αυτά μας κάνουν ευδαίμονες. Η ποιότητα όλων των σχέσεων είναι θέμα παιδείας και αισθητικής. Όσο πιο ανεπτυγμένα είναι αυτά, τόσο περισσότερο κανείς μπορεί να αλληλεπιδρά και να συσχετίζεται άδολα και αυθεντικά. Συνάψτε παρέες. Μέσα από αυτές ξεκινούν όλες οι επαναστάσεις!!!

Αφιερωμένο στους φίλους που στάθηκαν και άντεξαν στον χρόνο. Σε αυτούς που κι αν δεν είναι εδώ, είναι πάντα παρόντες!!!!

*Φιλόλογος – ειδική εκπαιδευτικός – μουσικός.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα