
Τι άλλο να πει κανείς σε όποιον χωρίζει και βρίσκεται στη διαδικασία λήψης του διαζυγίου;
Σίγουρα περνά μία τρελά επώδυνη διαδικασία. Είναι επώδυνη όμως, γιατί μέσα σε όλα, κανείς πονά για πολύ περισσότερα πράγματα από όσα νομίζει ότι είναι η ίδια η λύση της έγγαμης σχέσης.
Αυτά είναι συσσωρευμένες καταστάσεις, που ποτέ δεν ελέγξαμε και απλά βγήκαν στην επιφάνεια με αφορμή το διαζύγιο.
Σίγουρα μιλάμε για μια μορφή πένθους, η οποία συμπαρασύρει πολλές λάθος σκέψεις όπως ότι είμαστε ανάξιοι, αποτυχημένοι, ότι χάθηκε η ζωή μας και κάθε ελπίδα για συνέχεια. Αυτά είναι αποτελέσματα του πόνου και του νου άλλωστε.
Αν όμως καταλαγιάσουν λίγο, γίνονται μια καλή αφορμή να ψάξουμε μέσα μας πολλά.
Πράγματα που δεν ψάξαμε και δεν δουλέψαμε όσο ήμασταν ακόμα μέσα στον γάμο, όμως τα βλέπαμε και τα βάζαμε κάτω από το χαλί.
Ξεκινώντας από το κύριο και τόσο δύσκολο να απαντηθεί ερώτημα: γιατί παντρεύτηκα; Υπήρχαν λόγοι που το έκανα. Πρότυπα κοινωνικά και εντολές παιδιόθεν μέσα μου, ενίοτε ανασφάλειες και φοβίες. Οι πιο σοβαρές ερωτήσεις έρχονται μετά από σοβαρά προβλήματα και δίνουν ανακουφιστικότατες απαντήσεις.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι το ποιος και τι φταίει…Τεράστια κατασπατάληση ενέργειας! Ακόμα και αν φταίει ο άλλος, σίγουρα τα σημάδια υπήρχαν και μαζί με αυτά υπήρχε πάντα και μια δικαιολογία, για να αποφύγουμε τον πόνο εκείνης της στιγμής και της αντιμετώπισης. Άρα όλοι φταίμε.
Στις στιγμές του πένθους, που πρέπει να περάσεις, πολλές φορές κινείσαι στα άκρα. Ο πόνος γίνεται εύκολα θυμός, ο θυμός εύκολα χαρά, η χαρά εύκολα εκδικητικότητα και η μεταπήδηση από το ένα συναίσθημα στο άλλο είναι ραγδαία.
Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και άλλο τόσο ανθρώπινα και φυσικά δεν χρειάζεσαι κανέναν να σε κρίνει γι αυτά. Με τεράστια έγνοια όμως, θα σου πω, πως κανείς δεν πονά για τον χωρισμό αυτόν καθαυτόν, αλλά για άλλα τόσα πράγματα τελικά.
Πολλοί άνθρωποι, μην μπορώντας να αντέξουν την μοναξιά και επιζητώντας αυτήν την “ψευδοασφάλεια” που είχαν, δημιουργούν αμέσως μια άλλη σχέση, που με μαθηματική ακρίβεια θα ναυαγήσει κι εκείνη, αφού δεν ξεκινήσει με κίνητρα υγιή. Σαφώς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα λάθη, αρκεί κανείς να αναλογιστεί κατά πόσο αντέχει να επαναλαμβάνει τα ίδια.
Όσο επίπονο και αν είναι το διαζύγιο όμως, εγώ θα σου πω πως έκανες πολύ καλά και οδηγήθηκες εκεί. Δεν υπάρχει πιο βλακώδη ρήση από το ¨μη χαλάσεις το σπίτι σου” και ένα σωρό άλλα χειριστικά του τύπου “έχεις παιδιά, τι θα πει η κοινωνία κτλ κτλ”. Να σου θυμίσω ότι κάτι τέτοια άκουγες και πριν παντρευτείς. Προφανώς και είμαι υπέρμαχη της αγάπης, της οικογένειας αλλά άλλο τόσο είμαι φανατική της προσωπικής ευτυχίας μέσα από επιλογές δικές μας, επιλογές καθαρές και ξάστερες.
Αν θες λοιπόν μια μικρή γνώμη… Πάρε βοήθεια, τόσο στην αντιμετώπιση του χωρισμού και ακόμα καλύτερα.
ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ. Η πρόληψη άλλωστε πάντα σώζει!!!
*Φιλόλογος – ειδική εκπαιδευτικός – μουσικός.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.