ΆρθραΣτα χέρια των γονιών

Στα χέρια των γονιών

Βανέσσα Γιαννοπούλου
Γράφει η Βανέσσα Γιαννοπούλου*

Γίνεται να σε έφεραν στον κόσμο και να μην κατανοούν την ανεξαρτησία σου, ελευθερία και ατομικότητά σου; Βεβαιότατα! Γίνεται να θέλουν το καλό σου με τρόπο που λειτουργεί μόνο αρνητικά; Βεβαιότατα!

Χειριστικός, μπορεί να θεωρηθεί ένας άνθρωπος, που ξέρει πολύ καλά να οδηγεί έτσι τις καταστάσεις, ώστε να επωφεληθεί ο ίδιος. Όταν αυτό το χαρακτηριστικό αποδίδεται σε έναν γονέα είναι αρκετά οξύμωρο, καθώς βάση του γονικού ρόλου είναι η υπέρβαση του “εγώ”. Πώς γίνεται λοιπόν ένας γονιός να είναι χειριστικός;

Όλα ξεκινούν, όταν στη βάση της σχέσης υπάρχει η θυσία. Ένας άνθρωπος που θεωρεί ότι θυσιάζει στοιχεία του εαυτού του ή της ζωής του, κάποια στιγμή θα τα ζητήσει πίσω με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί κανείς να φανταστεί. Στην περίπτωση ενός χειριστικού γονιού, υπάρχει η αίσθηση του χρέους, της υποχρέωσης ή της οφειλής από το παιδί προς εκείνον, για όσα έκανε γι΄αυτό, στο όνομα πάντα της αγάπης. Ως αποτέλεσμα, το ανήλικο ή ενήλικο παιδί, οφείλει στον γονιό να ζήσει μια ζωή, όπως εκείνος τη φαντάζεται για το ίδιο. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό το σενάριο θα καταγραφεί ως αχαριστία, ως λάθος, ως αδιαφορία.

Τώρα να σας πω, πως αυτό συμβαίνει όταν ειδικά οι γονείς βιώνουν απουσία χαράς στον γάμο τους. Έτσι, ασυνείδητα ζητούν από τα παιδιά τους να τους φροντίσουν συναισθηματικά και να έχουν για πάντα γνώμη, άποψη και κυρίαρχο ρόλο στη ζωή και τις επιλογές τους. Αν το παιδί τολμήσει να δυσανασχετήσει, οι αντιδράσεις είναι επιδαύριες, πικρόχολες και ενοχικές. Τι πρέπει το παιδί να καταλάβει;

Όταν υπάρχει τέτοιου είδους σχέση, σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει αυτονομηθεί. Κι αυτό το τίμημα το πληρώνει και ως ενήλικας. Δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του και διαρκώς αναρωτιέται για τα λάθη που έχει κάνει και νιώθει ανεπαρκής. Να σου θυμίσω εδώ, πως κανείς δεν μπορεί να έχει άποψη και γνώση για σένα καλύτερη από αυτή που έχεις εσύ για τον εαυτό σου, επίσης να σου πω να μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε μειώνει. Ακόμα και στον ίδιο σου τον γονέα. Λυπάμαι αν θα απογοητεύσω κόσμο, αλλά η απομάκρυνση από οτιδήποτε τοξικό, είναι σωτήρια.

Ένας γονιός χειριστικός, πρέπει να καταλάβουμε ότι ενοχλείται από την αυτονόμηση και ενηλικίωση του παιδιού του. Με όλη την ουσία των όρων αυτών. Πριν με πείτε κακιά και υπερβολική οι γονείς, να σας πω πως υπάρχουν άπειρες έρευνες ψυχιάτρων και ψυχολόγων, που θέτουν ακόμα πιο ωμά το ζήτημα.

Το κύριο χαρακτηριστικό ενός χειριστικού γονέα, είναι η συνεχής παροχή και φροντίδα, υπό τη μορφή εξυπηρέτησης, ειδικά όταν απομακρύνεσαι ή χάνεσαι για λίγο καιρό. Και αυτό ακριβώς δημιουργεί στο παιδί τις τύψεις. “Γιατί φέρομαι άσχημα και στεναχωρώ τον άνθρωπο, που έχει κάνει τόσα για μένα;” Εντάξει… βουρκώσαμε. Αλλά αν οι άνθρωποι κάνουν για σένα πράγματα που διαρκώς σου υπενθυμίζουν, ξεκίνα κι εσύ να προβληματίζεσαι. Τεράστια παγίδα οι παροχές στις “ειρηνικές” περιόδους. Μην τις δέχεστε!!!

Θα καταλάβετε ευελπιστώ και οι γονείς πως αυτή η ενοχοποίηση, οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα. Όχι απλά ποτέ δεν θα κάνετε έναν άνθρωπο όπως θέλετε, αλλά θα κάνει κι εκείνος φαινομενικά όσα επιθυμείτε, ευχόμενος κατά βάθος να ξεφορτωθεί κάποια στιγμή το βάρος που νοιώθει. Δυο πράγματα χρειάζονται για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το ξεβόλεμα των παροχών και το να λέμε “ΟΧΙ” σε οτιδήποτε δε μας αρέσει ή δε μας αρμόζει χωρίς φόβο. Δεν είστε αχάριστοι και παλιάνθρωποι όταν χαλάτε τα χατίρια των γονιών και την εικόνα του ιδανικού παιδιού.

Όσο για του γονείς… όσο και να λατρεύετε τα παιδιά σας, το σίγουρο είναι πως η αγάπη δεν είναι σχέση θυσίας (που το παιδί δεν ζήτησε), αλλά αποδοχής. Επίσης, καθένας πρέπει να ψάξει και να βρει την ευτυχία μέσα του, όχι γύρω του!!!

Το drama queen είναι ρόλος, που γίνεται τρόπος ζωής. Γι αυτό προσέξτε!! Κι όπως λένε και οι Κινέζοι… “μάθε κάποιον να ψαρεύει και μην το πηγαίνεις έτοιμα ψάρια. Κι αν δεν του αρέσει το ψάρεμα, θα βρει μόνος του τον τρόπο να χορτάσει!!!”

*Φιλόλογος – ειδική εκπαιδευτικός – μουσικός.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα