
Μαγαζιά παντός τύπου, ανέκαθεν άνοιγαν και έκλειναν. Θέλετε να το αποδώσουμε στις κακές συγκυρίες, στην επιπόλαιη οικονομική διαχείριση;
Εν πάσει περιπτώσει το ρίσκο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του “επιχειρείν”. Τι συμβαίνει όμως, όταν μια μικρή πόλη όπως είναι το Ναύπλιο, αντιμετωπίζει τα πρώτα λουκέτα σε τουριστικές επιχειρήσεις φιλέτα; σε εποχές υψηλής επισκεψιμότητας για την χώρα μας;
Το ανωτέρω γεγονός που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολύπειρων επαγγελματιών της καφεστίασης θα λάβει νομοτελειακά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις οφείλεται κυρίως σε μια αλληλουχία αρνητικών δεδομένων.
Τα υπέρμετρα υψηλά μισθώματα που παρατηρούνται εδώ και δεκαετίες, ειδικά στα μεγάλης εμπορικής και τουριστικής κίνησης τμήματα της παλιάς πόλης, πλέον δυναμιτίζουν (υπό τις κλιμακούμενες αντίξοες συνθήκες) τις όποιες προσπάθειες καταβάλλει τη σήμερον μια επιχείρηση προκειμένου να επιβιώσει.
Προφανώς οι χρυσές εποχές έχουν ήδη ξεχαστεί, αν αναλογιστούμε πως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ορισμένα τριήμερα, η κατανάλωση γνωρίζει πρωτοφανή καθίζηση και σε καμία περίπτωση δεν έχει την φυσιολογική αναλογία ή αντιστοίχιση, με την κατά περιόδους αυξημένη και άτακτη επισκεψιμότητα.
Η εφημερίδα μας, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες έρευνες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της καφεστίασης.
Η προτελευταία, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο και δυστυχώς προέβλεψε ένα εισπρακτικά κακό καλοκαίρι, δια στόματος έμπειρων επιχειρηματιών του Ναυπλίου και της Ερμιονίδας, εν τέλει επιβεβαιώθηκε.
Η τελευταία έρευνα μας, η οποία έγινε πριν ένα μήνα περίπου, πάλι με πρωταγωνιστές γνωστούς επαγγελματίες της καφεστίασης του Ναυπλίου, όχι μόνο λειτούργησε προς επίρρωση της πρώτης, παρά προέβλεψε μέσα από τις εκτιμήσεις των νέων συμμετεχόντων ότι έρχονται λουκέτα και αλλαγές.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου καφεστίασης του Ναυπλίου Σπύρος Αφίφης: Η χρονιά αυτή χάθηκε και είναι ορατό πλέον πως πολλές τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής δεν θα αντέξουν άλλη μια χαμένη (κακή) σεζόν το 2025…
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επιχειρηματία Μανώλη Λαμπρόπουλου ο οποίος δεν δίστασε να φωτογραφίσει και αναπόφευκτες αλλαγές: Ο χειμώνας πλέον προβλέπεται βαρύς και τα αφήνουμε όλα στο έλεος του καιρού για τα κυριακάτικα μεσημέρια… Δυστυχώς το επόμενο καλοκαίρι προβλέπεται χειρότερο, καθώς το βαρέλι τώρα άνοιξε, εκτιμώ πως του χρόνου οι καταστάσεις θα σηματοδοτήσουν ανακατανομές ιδιοκτησιών στον χώρο της καφεστίασης.
Ωστόσο και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες που έλαβαν μέρος στην συγκεκριμένη έρευνα, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου με τον κ. Χρήστο Νταβάκο να λέει μεταξύ άλλων: Τα στοιχεία δείχνουν ότι η περιοχή δεν “σηκώνει” και ένα δεύτερο τόσο κακό εισπρακτικά καλοκαίρι. Εκτιμώ πως αν συμβεί κάτι τέτοιο που φυσικά το απεύχομαι αρκετές επιχειρήσεις της καφεστίασης θα κλείσουν. Ήδη δεν είναι λίγες αυτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Στην δική του τοποθέτηση ο κ. Νίκος Κουλουρίδης σε ένα απόσπασμα των δηλώσεων του εξέφρασε την τραγελαφική κατάσταση που αντιμετώπισαν πολλές επιχειρήσεις ως απόρροια της χαμηλής αγοραστικής δύναμης του εφετινού μέσου επισκέπτη στην πόλη:Τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που ανέδειξαν εφέτος το πρόβλημα στις τσέπες των καταναλωτών είναι ουκ ολίγα, αρκεί να σας πω ότι τα αναψυκτικά και οι μπύρες θεωρούνται από τους πελάτες είδη πολυτελείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ερχόντουσαν στο μαγαζί με νερά από το σπίτι, μέσα σε θερμός. Κάποιοι ξένοι τουρίστες έφερναν τα δικά τους εμφιαλωμένα, τα οποία προφανώς τα είχαν αγοράσει προηγουμένως από περίπτερο. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό….
Λάβρος στις εκτιμήσεις του ήταν και ο εστιάτορας της παλιάς πόλης Δημήτρης Μπακρυσιώρης: Σε πολλές περιπτώσεις κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούνιο οι εισπράξεις μειώθηκαν ακόμη και κατά 40% εν συγκρίσει με την περσινή καλοκαιρινή χρονιά. Όμως και ο Αύγουστος δεν μετρίασε τις αρνητικές εντυπώσεις, καθώς έχασε την αναμενόμενη και δεδομένη δυναμική του. Υπήρχε κίνηση αλλά όχι και η συνήθης κατά προηγούμενα έτη κατανάλωση. Δυστυχώς και ο Σεπτέμβριος ήταν κατώτερος των προσδοκιών μας, ενώ ο χειμώνας αναμένεται μακρύς και δύσκολος. Αναμφισβήτητα, το Ναύπλιο δεν θα αντέξει ένα ακόλουθο κακό καλοκαίρι. Αν το ζήσουμε πολλές επιχειρήσεις της καφεστίασης θα αντιμετωπίσουν άμεσα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Ωστόσο, για να είμαστε “δίκαιοι” η εφετινή τουριστική σεζόν έδειξε το κακό της πρόσωπο σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Νίκος Στεφάνου συνομιλώντας με δεκάδες πωλητές και προμηθευτές μας είπε: “Μιλούσα με προμηθευτές και πωλητές που γυρίζουν όλη την Ελλάδα. Η κατάσταση που επικρατούσε ήταν ίδια με του Ναυπλίου. Πιστεύω, πως αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας, πολύ σύντομα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα όχι μόνο ο κλάδος της καφεστίασης αλλά όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις”.
Είναι αναμφισβήτητη η σταδιακή κυριαρχία μιας νέας βαθιάς ύφεσης η οποία αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιοριστεί η ορμή της, θα συμπαρασύρει επί δικαίω και αδίκω πολλές επιχειρήσεις και στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού.
Το Ναύπλιο όμως, ως διεθνές brand Name δεν δικαιολογείται να υποφέρει ήδη στον μέγιστο βαθμό.
Μήπως αυτή την ύστατη ώρα θα πρέπει οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, οι επαγγελματίες μισθωτές, αλλά και η δημοτική αρχή του τόπου να συζητήσουν σε μια κοινή διαβούλευση, ώστε να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις που αν μη τι άλλο θα εξασφαλίσουν την οικονομική μακροημέρευση της περιοχής;
Οι χαλεποί καιροί είναι ήδη εδώ και αναμένεται να φέρουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την απρόβλεπτη διάρκεια…
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.