Φυσικοθεραπεία: Οφέλη, συχνές παθήσεις και η σωστή επιλογή του θεραπευτή

Συνέντευξη στον Μηνά Π.

Έχοντας ταλαιπωρηθεί προσωπικά κατά καιρούς από διαφόρους τραυματισμούς δεν είναι λίγες οι φορές που έχω περάσει την πόρτα ενός φυσικοθεραπευτηρίου. Στο Ανάπλι, η Άρτεμης Καλούση ξεχωρίζει για την εμπειρία και τον τρόπο προσέγγισης του ασθενή. Συνομιλήσαμε μαζί της για την φυσικοθεραπεία, τα λάθη των ασθενών αλλά και την δυσκολίες που αντιμετωπίζει το επάγγελμα τους με το περίφημο “Clawback” που έχει “εγκατασταθεί” από το 2013 ως μνημονιακός νόμος…

Ποια είναι τα βασικά οφέλη της φυσικοθεραπείας

► Ποια είναι τα οφέλη της φυσικοθεραπείας, σε ποιους απευθύνεται και αν το αποτέλεσμα είναι μόνιμο ή χρειάζεται επισκέψεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα;

- Advertisement -

Άρτεμις Καλούση: Η φυσικοθεραπεία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης ιατρικής αποκατάστασης, στοχεύοντας στη βελτίωση της κινητικής λειτουργίας, στην ανακούφιση από τον πόνο, την επαναφορά στην καθημερινότητα και την προώθηση της συνολικής υγείας των ασθενών. Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, που αντιμετωπίζουν ζητήματα που τους προκαλούν πόνο ή δυσλειτουργία, που έχουν προκληθεί από
α) τραυματισμό,
β) διάφορες παθήσεις,
γ) κακή στάση σώματος,
δ) ηλικία.
Η μονιμότητα ή όχι του αποτελέσματος της φυσικοθεραπείας εξαρτάται από την φύση του ίδιου του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει, δηλαδή από το εάν η πάθηση είναι οξεία ή χρόνια. Πολύ σημαντικό ρόλο όμως παίζουν η συμμόρφωση του ασθενούς, στις ασκήσεις και τις οδηγίες που πρέπει να του δοθούν, καθώς και ο τρόπος ζωής του και η γενικότερη φυσική του κατάσταση.

Συνήθη λάθη των ασθενών μετά τη θεραπεία

► Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ασθενείς αφού έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους και επιστρέφουν σε “εργοστασιακές ρυθμίσεις”;

Άρτεμις Καλούση: Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ασθενείς, μετά το πέρας των θεραπειών, επιστρέφουν στο μοντέλο ζωής και δραστηριότητας που είχαν πριν, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν στο έπακρο το όφελος που θα μπορούσαν να έχουν, αν όντας πιο συνεργάσιμοι, ενσωμάτωναν στην καθημερινότητά τους τις ασκήσεις και γενικότερα τις οδηγίες που τους δόθηκαν αναφορικά με το δικό τους πρόβλημα.

► “Όλοι την ίδια δουλειά κάνουν αλλά κανείς την ίδια”… Ποιο είναι το κριτήριο για τον ασθενή στην επιλογή του Φυσικοθεραπευτή;

Άρτεμις Καλούση: Τα κριτήρια που πρέπει να έχει ένας ασθενής στην επιλογή του φυσικοθεραπευτή – πέραν φυσικά από την άδεια που πρέπει να διαθέτει, δηλαδή να είναι πτυχιούχος εγγεγραμμένος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών – είναι σε πρώτη φάση η φήμη και οι συστάσεις από γιατρούς και γνωστούς, και κατά την επαφή μαζί του, η επικοινωνία και ο τρόπος προσέγγισής του, να υπόσχεται την καλή, μεταξύ θεραπευτή και ασθενούς, συνεργασία. Φυσικά, η εμπειρία και η τυχούσα εξειδίκευση αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία.

► Υπάρχουν κάποιες παθήσεις που είναι πιο συχνές τα τελευταία χρόνια και που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Άρτεμις Καλούση: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει έλλειψη άσκησης, καθιστική ζωή, πολύωρη παραμονή και εργασία σε μη εργονομικές θέσεις, καθιστούν τους ανθρώπους ευάλωτους σε σειρά μυοσκελετικών προβλημάτων που προκαλούν αυχεναλγίες, οσφυαλγίες, διάφορες τενοντίτιδες και πολλά άλλα. Από την άλλη, η υπερβολική άσκηση οδηγεί συχνά σε τραυματισμούς λόγω καταπόνησης.

► Τι είναι το Clawback και γιατί αντιδρά ο κλάδος σας;

Άρτεμις Καλούση: Το Clawback θεσπίστηκε το 2013 ως μνημονιακός νόμος και ισχύει ως σήμερα. Προβλέπει την υποχρεωτική επιστροφή δεδουλευμένων με τον εξής τρόπο: κάθε χρόνο, το κράτος ορίζει έναν κλειστό προϋπολογισμό για φυσικοθεραπεία, που επειδή είναι αυθαίρετος και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, γίνεται υπέρβασή του. Το ποσό της υπέρβασης επιμερίζεται στα συμβεβλημένα φυσικοθεραπευτήρια με την μορφή της ΜΗ καταβληθείσας δαπάνης. Δηλαδή, τα φυσικοθεραπευτήρια ΔΕΝ πληρώνονται για θεραπείες που έχουν εκτελέσει! Ο κλάδος αντιδρά επειδή υφίσταται αδικία. Οι γνωματεύσεις για φυσικοθεραπεία συνταγογραφούνται από γιατρούς και όχι από φυσικοθεραπευτές. Εμείς δεν έχουμε τρόπο να ελέγξουμε τη ζήτηση, υποχρεούμαστε να εκτελέσουμε τα παραπεμπτικά.

Το κράτος θα μπορούσε να ορίσει κόφτη έτσι ώστε όταν θα συμπληρώνεται ο αριθμός των παραπεμπτικών που αντιστοιχούν στον προϋπολογισμό, να μην εγκρίνονται περισσότερα. Επιλέγει όμως, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τους ασφαλισμένους πολίτες, να λειτουργεί εις βάρος μιας κατηγορίας εργαζομένων υγείας, που καταλήγουν να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στον χώρο τους!

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη –Κορινθία Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

Heli Cars
Γερανιός-2
tabernaki
xalkidis
heli-cars
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
en_vogue
kookouvagia
Memento Nauplio
en _vogue
kookouvagia
memento1
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη